tipparijs.nl

Word je zomaar getipt

Pére Lachaise

Pére Lachaise

Het is niet de eerste plek waar je aan denkt als je een goedkope vlucht naar Parijs hebt geboekt. Toch is dit een van de meest bezochte plekken in de stad: Het kerkhof Pére Lachaise. Dit kerkhof met een oppervlakte van 44 ha, wordt door allerlei mensen bezocht. Om sommige graven staan zelfs dranghekken om ze voor verdere beschadiging te beschermen. Wat dit kerkhof zo populair maakt? Hier liggen veel beroemheden begraven zoals Jim Morrison, Oscar Wilde, Edith Piaf, Georges Bizet, Frederic Chopin, Charles Hugo, Richard Wallace, Gioacchino Rossini, Karel Appel en nog veel meer.

Het kerkhof is in 1804 aangelegd en vernoemd naar Père François de La Chaise. Hij was de adviseur van Lodewijk XIV. Het kerkhof was eigenlijk helemaal niet zo populair. Parijzenaren vonden het te ver van de stad liggen en het was niet bepaald een mooi kerkhof. Tot dat een aantal marketeers besloten om de stoffelijke overschotten van schrijvers zoals Molière en La Fontaine naar het kerkhof te verplaatsen. In eens wilde iedereen hier naast de beroemdheden begraven worden. Zelfs beroemdheden zelf en dat maakt dit kerkhof vandaag de dag zo populair.

Bij de ingang kun je een plattegrond kopen waarop staat wie waar begraven is. Zo zul je zien dat er van het graf van Morrison maar weinig over is, omdat fans telkens een stukje steen mee pikten. De grafsteen van schrijver Oscar Wilde zit helemaal onder de lippenstift en bij Chopin  staat er standaard  een bloemenzee bij het graf. Het is niet zozeer dat het een mooie begraafplaats is, maar het is er zeker wel een die indruk maakt.

Gastartikel door: Esmee Bosmans

Bezoekersinformatie

M2/3 Pére Lachaise
Gratis
9:00 uur - 17:30 uur

€: goedkoop €€: gemiddeld €€€: duur